HÅRAVFALL

HÅRAVFALL

En människa har normalt 100 000 hårstrån på huvudet. Hårtätheten är ca 150 hårstrån per kvadratcentimeter. När hårtätheten fallit till ca hälften eller ca 50 per kvadratcentimeter börjar det synas att man blivit tunnhårig eftersom man då kan börja se huden mellan hårstråna. Normalt tappar man ca 50- 100 hårstrån per dag, det flesta av dessa växer ut igen eftersom hårfollikeln alltid finns kvar

 

 

Orsaker till håravfall

Det kan finnas många orsaker till håravfall som t.ex. stress, olika bristtillstånd, ämnesomsättningsrubbningar, autoimmuna sjukdomar eller biverkningar av olika mediciner.

En vanlig förekommande orsak till håravfall är androgen alopeci, d.v.s. manligt håravfall som är ärftligt och som i 5 % av fallen inträffar före 20 års ålder. Håravfallet visar sig oftast som utglesning i tinningregionen, högre hårfäste samt utglesning av håret uppe på hjässan.

Ärftligt håravfall kan även drabba kvinnor. Dock oftast inte lika tidigt som män. Uttunningen av håret hos kvinnor debuterar inte som hos män utan som gradvis uttunning. Som visar sig inom ett ovalt område på främre delen av hjässan. Det är sällan man ser helt kala områden hos kvinnor.

 En anledning till håravfall är att vissa hårfollikar (oftast på hjässan) blir känsliga för hormonet DHT (dihydrotestosteron) som skadar hårfollikarna, vilket kan leda till att det så småningom resulterar i att håret slutar växa. Båda sidorna och baksidan av huvudet är däremot okänsligt för DHT. På grund av denna anledning utnyttjas just dessa områden som ”tag- område” vid transplantationer, såväl vid FUE- som vid stripmetoden.

 

 

 

.